Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΙΨΗ ΤΩΝ ΨΕΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ

dyspistos said

Πότε θ΄αποκτήσουμε προσωπικές απόψεις κι αντικειμενική κρίση;
Ο Ιωάννης Μεταξάς θέσπισε το ΙΚΑ, το 8ωρο κλπ., όλα όσα σήμερα είναι στο στόχαστρο των πολυεθνικών.
Κυνήγησε τους κομμουνιστάς, ναι και από μια οπτική γωνία καλώς έπραξε.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ωδήγησε σε «ηρωοποίησή» τους, σαν πολιτικούς κρατούμενους.
Κι έτσι, τους…συμπαθήσαμε ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους.
Σήμερα, τους…θεοποιήσαμε και τους αναθέσαμε να μας απαλλάξουν από την… επάρατη Δεξιά, με αποτέλεσμα όλα όσα, έκπληκτοι, βιώνουμε. Μέχρι τα συνωμοτικά σχέδια του…Ταμτάκου της Βουλής και του απερίσκεπτου κ. Λαφαζάνη.
Ξεπερασμένη προ πολλού η θεωρία τους από την ίδια την καθημερινότητα ( βλέπε κατάρρευση της ΕΣΣΔ) εξακολουθεί να…συγκινεί κάποιους, λόγω του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού και εξαιτίας της σκοταδιστικής σύγχρονης αντι-παιδείας που «κατασκευάζει» απαίδευτα κοιμισμένα μυαλά, ανίκανα να ξεχωρίσουν δυό γαϊδάρων άχυρα.
Αν είχαμε τώρα έναν Μεταξά δεν θάχαμε φτάσει στα σημερινά επίπεδα παρακμής και το μέλλον δεν θα έδειχνε τόσο απειλητικά άδηλο.

anti zompies said

Διαβασε μην τα λες οπως σε συμφέρει…
O μύθος που θέλει τον Μεταξά να επινοεί το 8ωρο και να ιδρύει το ΙΚΑ μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική γιατί αυτά τα μέτρα προϋπήρχαν ήδη με νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα από τις κυβερνήσεις του Βενιζέλου και του Τσαλδάρη!
Ας δούμε κατ’ αρχήν τι συνέβει με το 8ωρο. Το 1931 ιδρύεται η Εργατική Εστία, το 1932 ψηφίζεται το 8ωρο, το 1934 ψηφίζεται ο νόμος περί κοινωνικών ασφαλίσεων (ΙΚΑ), ενώ από το 1935 εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πριν την αποφράδα ημέρα της 4ης Αυγούστου 1936. Έτσι έχουμε για κυβερνήσεις [Παράρτημα 2]:
1931: κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου
1932: ως άνω
1934: κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη
1935: ως άνω
Για να τα ξεκαθαρίζουμε τώρα, το 8ωρο δεν καθιερώθηκε επί Μεταξά αλλά με το Προεδρικό Διάταγμα της 27ης Ιουνίου 1932, δηλαδή επί κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου. Έχουμε το σχετικό ΠΔ στα χέρια μας – με τίτλο: Περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως των περί 8ώρου εργασίας διατάξεων:
το προοίμιο του Προεδρικού Διατάγματος
ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, το άρθρο 7, που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των φιλομεταξικών και των «ανορθωτών» της εθνικά ορθής ιστοριογραφίας
Κατά τα άλλα, ο αγαπημένος μύθος των εθνικιστών λέει ότι ο Μεταξάς καθιέρωσε το 8ωρο. Το πλήρες ΠΔ είναι διαθέσιμο σε google doc. Η ιστορία δεν σβήνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου