Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Κορέα 2

Γιώργος Γεωπόνος, Θεσσαλονίκη
καλημέρα Χρήστο(και σε όποιον φίλο διαβάζει το κείμενο). Έθεσες δυο ερωτήματα «φωτιά».
1) «α) Η μαχητκή ικανοτήτα των Β. Κορεατών εκμηδενιζέται η όχι απο την τεχνολογίκη τους υστέρηση ;(π.χ. το πυροβολικό μπορεί να εξουδετερωθεί απο την ανώτερη αεροπορία των Ν. Κορεάτων)»
Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά αλλά αν έπρεπε η απάντηση είναι ΟΧΙ. Στρατιωτικός δεν είμαι αλλά προσπαθώ και λέω απλώς την ταπεινή μου γνώμη. Η περίπτωση της Κορέας είναι από τις εξαιρέσεις στον κανόνα. Θα το αναλύσω γιατί.
Η λογική λέει ότι το πυροβολικό κυριαρχεί μόνο όταν δεν υπάρχει σύγχρονη εχθρική αεροπορία αλλά είναι μερικές φορές που και η παρουσία σύγχρονης αεροπορίας δεν μπορεί να εξουδετερώσει ένα μεγάλο(σε αριθμούς) πυροβολικό. Το Βορειοκορεάτικο πυροβολικό δεν μπορεί να εξουδετερωθεί άμεσα με ένα πλήγμα και αυτό είναι θανάσιμος κίνδυνος όταν μια πόλη(η πρωτεύουσα την Ν. Κορέας Σεούλ) 10-11 εκατομμυρίων είναι 47 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Και δεν είναι μόνο μια πόλη κοντά στα σύνορα.
Το Βορειοκορεάτικο πυροβολικό έχει περίπου 18.000 πυροβόλα και 2.000-3.000 ΠΕΠ. Ας φανταστούμε μόνο την εικόνα το ένα δίπλα στο άλλο γεμάτα να περιμένουν μόνο μία εντολή. Τρομακτικό και απάνθρωπο μόνο και σαν ιδέα.
Μια βολή όλων αυτών αρκεί πριν προλάβει η Νοτιοκορεάτικη αεροπορία να καταστρέψει ούτε το 1/4.Σίγουρα θα υπάρχουν και ισχυρά και καμουφλαρισμένα καταφύγια για τα πυροβόλα και τους ΠΕΠ μετά τη βολή. Τουλάχιστον για τα μισά πυροβόλα.
(Η Νότια Κορέα από τη μεριά της έχει περίπου 11.000 πυροβόλα και 200 ΠΕΠ)
Κάποιος μπορεί να πει σε όλα αυτά: «Εντάξει αλλά υπάρχει και το Νοτιοκορεάτικο πυροβολικό που μπορεί πριν, ταυτόχρονα ή μετά μαζί με την σύγχρονη αεροπορία να απαντήσει. Η ζημιά όμως θα χει γίνει. Το εχθρικό πυροβολικό θα χει αλλάξει θέσεις και κάποια πυροβόλα θα έχουν πάει σε καταφύγια περιμένοντας εντολή να ξαναβγούν σε άλλες θέσεις και να ξαναρίξουν. 1.000.000 νεκροί(10% περίπου του πληθυσμού της Σεούλ που θα ναι σίγουρα παραπάνω οι νεκροί)+ άλλο 1.000.000 σε άλλες πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα. Όλα αυτά μόνο από… μια βολή! 2.000.000 νεκροί άνθρωποι με μία βολή συμβατικών όπλων χωρίς να χρειαστεί ατομική βόμβα. Μόνο και σαν ιδέα είναι φρικιαστικό..
Έχουν και ένα τρελό ηγέτη που αν τυχόν κάποια επιτυχής αντεπίθεση απειλήσει ζωτικά σημεία της χώρας του και της κυριαρχίας του καθεστώτος του, θα ρίξει πυρηνικά και δεν το χει τίποτα στη συνέχεια να πει «Μέσα από τα εδάφη που ρίξαμε πυρηνικά συνεχίστε την επίθεση!». Και πως θα απαντήσουν αναγκαστικά οι άλλοι? Με τον ίδιο τρόπο. Πυρηνικό φραγμό όπως ακριβώς θα έκαναν στους Σοβιετικούς στην Ευρώπη αν τα συμβατικά μέσα άμυνας δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν από ένα σημείο στον χάρτη και μετά. Θα υπάρχει νικητής σε ένα τέτοιο σενάριο? Κορεάτης εναντίον Κορεάτη με ασταμάτητα συμβατικά πυρά, τρομακτικές απώλειες, ατελείωτο πείσμα, επιθέσεις και αντεπιθέσεις και στο τέλος αν δεν σταματήσουν εγκαίρως…πυρηνικά.
Είτε σε άμυνα είτε σε επίθεση ο Κορεάτης έχει απίστευτο πείσμα(Βόρειος ή Νότιος έχουν ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό...ξανά και ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να το καταφέρουν) . Αν ποτέ κάτι ξεκινήσει, είτε μόνο τοπικό, είτε περιφερειακό είτε παγκόσμιο
και ο άλλος πάνω στον Κορεάτικο Βορρά νιώσει ότι δεν μπορεί να το σταματήσει ή απλά θέλει οπωσδήποτε να γονατίσει την Νοτιοκορεάτικη άμυνα, θα ρίξει πυρηνικά.
Επίσης, ένας άλλος από τους λόγους της χρήσης πυρηνικών θα ναι για να αχρηστεύσει την αντίπαλη σύγχρονη αεροπορία.
Η περίπτωση της Κορέας είναι εξαίρεση του κανόνα. Το πιο ανώδυνο θα ήταν μόνο με εσωτερική κατάρρευση του καθεστώτος χωρίς να εισβάλλει η Κίνα. Τώρα πόσο θα ήταν εφικτό να μην αντιδράσει η Κίνα δεν ξέρω. Πριν η Κίνα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο και απαιτήσει πράγματα και έξω από αυτά που θεωρεί σήμερα «χωράφια» της. Οι Κινέζοι έχουν μεγάλα σχέδια. Έχουν τον τρελό στη Βόρεια Κορέα να καλύπτει τα νώτα τους, αναπτύσσονται συνεχώς οικονομικά, φτιάχνουν μεθοδικά αεροναυτική ισχύ. Ήδη ξεκίνησαν με γειτονικά κράτη τις κόντρες για τα θαλάσσια σύνορα και μπορούμε να φανταστούμε πόσο θα πιέσουν τους γείτονες όταν νιώσουν η ψαλίδα ισχύος με τις ΗΠΑ να έχει μειωθεί κι άλλο. Αν φτάσουν να έχουν 4 αεροπλανοφόρα και πιο ισχυρή αεροπορία από τη σημερινή, θα δείξουν πιο πολύ το αληθινό τους πρόσωπο. Οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη μπορεί να μην είναι «άγγελος» αλλά σίγουρα σέβονται περισσότερο όλες τις Ασιατικές χώρες. Οι Κινέζοι όχι. Αυτό θα φανεί αν τους δοθεί η ευκαιρία.
2) «β) Θα ηθέλε ποτέ η Κίνα πραγματικά να ενωθεί η Κορέα υπο οποιαδήποτε κυβέρνηση ;»
Όχι σε καμία περίπτωση. Σιγά μην αφήνανε μια ενωμένη Κορέα οι Κινέζοι. Πρώτον αυτή θα ήταν Δυτικόφιλη(άρα σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή), με ειρηνικές διαθέσεις(οι Κορεάτες έχουν ιστορία γεμάτη με αμυντικούς πολέμους) και δεύτερον με μεγάλες προοπτικές να γίνει μεγάλη δύναμη στην Ασία. Οικονομική και στρατιωτική. Οι Κορεάτες ενωμένοι θα είχαν δυνατότητα μαζί με Ιαπωνία και ΗΠΑ να αναγκάσουν τους Κινέζους να κάνουν πίσω σε διάφορα μελλοντικά τους σχέδια στην Ασία.
3) Οι Κορεάτες του Νότου είναι καλοί και φιλειρηνικοί άνθρωποι. Πιστεύω ότι και οι Βόρειοι είναι το ίδιο απλώς οι συνθήκες προς το παρόν δεν τους το επιτρέπουν...να το εκφράσουν.Ο Κορεάτης(της Νότιας Κορέας) διαφέρει από τον Ιάπωνα σε κάποια βασικά πράγματα. θα διασκεδάσει. Είναι πιο ανοιχτός. Ο Ιάπωνας είναι κλειστός-ρομπότ. Ο Γερμανός της Ασίας. Ο Κορεάτης αντίθετα θα γίνει καλός φίλος σου ειδικά αν καταλάβει ότι εκτιμάς τον πολιτισμό της χώρας του. Είναι άνθρωποι με ΤΙΜΗ και δεν την πουλάνε. Είναι άνθρωποι που την πατρίδα την θεωρούν κάτι πολύ ιερό αλλά όχι με την διαχρονική νοοτροπία ανωτερότητας των Ιαπώνων. Για να καταλάβεις έναν πολιτισμό πρέπει να ξέρεις τι «γεύση» έχει και ο καλύτερος τρόπος για να τον γευτείς πλήρως, το πρώτο βήμα είναι να δοκιμάσεις (πολλά) φαγητά του. Μέσα από τα φαγητά και τον τρόπο που τα τρώνε καταλαβαίνεις τον χαρακτήρα των ανθρώπων και έρχεσαι πιο εύκολα σε επικοινωνία μαζί τους. Αποκρυπτογράφηση! Αν ξέρεις(και αν δεν ξέρεις μαθαίνεις πριν πας) για τα φαγητά τους, το ζητάς επίτηδες γρήγορα και με φυσικότητα αυτό που θες πχ «kongbijijigae», «pibimbap» κ.α. Έχοντας τεστάρει επί μέρες ξανά και ξανά την προφορά σου(και αν θυμάσαι όσες λέξεις και φράσεις έθεσες στόχο να ξέρεις) σε κάποια βασικά πράγματα(καλημέρα, καληνύχτα, ευχαριστώ, συγγνώμη, ονομασίες φαγητών, μερικές βασικές πληροφορίες) ώστε να μην σε θεωρούν ξένο αλλά «δικό» τους. Όταν κάποια στιγμή διαπιστώσουν ότι ξέρεις και άλλα δικά τους πράγματα που τους τα έκρυβες (επίτηδες) εκεί πια ενθουσιάζονται και σου «παραδίδονται». Σε θεωρούν δικό τους και θέλουν πολύ να μιλήσουν μαζί σου και έτσι αρχίζει το «μπλα μπλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου