Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

 Γιώργος Γεωπόνος, Θεσσαλονίκη
καλημέρα Χρήστο

Στα όσα είπες συμφωνώ.

Στο (Γ) που ρώτησες σου προτείνω να δοκιμάσεις κορεάτικη κουζίνα.
Το «pibimbap» που ανέφερα πρέπει να ναι η πρώτη σου επιλογή.

Κλασσικό.

Βασικά συστατικά του είναι το ρύζι με λαχανικά και άλλα όλα μαζί ανακατεμένα. Έχει διάφορες παραλλαγές αλλά μπορείς να ζητήσεις την πιο εύκολη και προσαρμοσμένο σε αυτό που εσύ θες. Γνώμη μου: Ρύζι με λαχανικά και κρέας ψιλοκομμένο μέσα. Είτε ζεστό είτε κρύο είναι νόστιμο. Ζήτα τα λαχανικά να μην είναι τσιγαρισμένα(τουλάχιστον να μην είναι τις περισσότερες φορές). Εναλλακτικά μπορείς να ζητήσεις να χει και πάστα πιπεριάς( έχω δοκιμάσει αλλά δεν με ενθουσίασε πολύ και φιλικό μου πρόσωπο «κατέβασε» άμεσα το μπουκαλάκι νερό που είχε).

Από κορεάτικες σούπες υπάρχουν πολλές. Όρεξη να χεις.

Τις σάλτες(κάθε είδους) που έχουν και ο τρόπος που τις χρησιμοποιούν στα φαγητά τους κάνει «μπαμ» ότι γίνεται τουλάχιστον τις περισσότερες φορές για να δώσει κάπως την αίσθηση του κρέατος στο φαγητό. Μου φάνηκε λογικό διότι με τους ανέκαθεν μεγάλους πληθυσμούς και ειδικά στο παρελθόν με τους πολέμους δεν θα είχαν την «πολυτέλεια» εκτροφής ζώων τουλάχιστον σε μεγάλες και ικανοποιητικές ποσότητες.

Πάντως με τόσο ρύζι και λαχανικό στην κουζίνα τους, σίγουρα θα έχουν ανάγκη πολλούς γεωπόνους στην χώρα τους για την αγροτική παραγωγή :) Από τώρα βλέπω τη διαφήμιση της Ελληνικής κυβέρνησης του μνημονίου: «Επαγγελματική αποκατάσταση νέων γεωπόνων στη Ν. Κορέα. Γίνε και εσύ ένας πρέσβης της ΕλληνοΚορεατικης φιλίας και βοήθησε τη χώρα σου να μειώσει το ποσοστό ανεργίας! Η ανάπτυξη έρχεται!»

Σήμερα η Ν.Κορέα είναι μια σύγχρονη χώρα που μπορείς τα πάντα να τα βρεις εύκολα. Ειδικά στην πρωτεύουσα Σεούλ μπορείς να βρεις τα πάντα. Υπάρχουν κορεάτικα εστιατόρια, ταχυφαγεία Κορεατικου τύπου, ταχυφαγεία δυτικού τύπου, πιτσαρίες αλλά και μαγαζιά που είναι η κουζίνα στο τραπέζι που κάθεσαι με τη παρέα σου, σου φέρνουν τα υλικά που θες ωμά(κρέας, λαχανικά, ρύζι και ότι άλλο θες) και φτιάχνεις αυτό που θες. Βέβαια μπορεί από τη διπλανή κουζίνα-τραπέζι να σε κοιτάξουν περίεργα στην αρχή τι είναι αυτά που μαγειρεύεις αλλά τι σε νοιάζει?

Ο καθένας με την κουζίνα του!

Σαν το Ελληνικό σουβλάκι(και όχι καλαμάκι, σουβλάκι το λέμε, το καλαμάκι είναι για τον φραπέ) δεν έχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου