Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ" ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ

Akritas είπε

Επειδή κάποιοι υποστηρικτές του «αρχαιοελληνικού χαιρετίσματος» μέσω ΠΜ, μου στέλνουν ως επιχείρημα ένα άρθρο της Χρυσής Αυγής και το απόσπασμα του Λεξικού του Δημητράκου(δεξίωσης: εκτείνειν την δεξιάν προς χαιρετισμό), τους υπενθυμίζω μιας και άνοιξαν το λεξικό ότι στο λήμμα «ανατείνω» υπάρχει η εξής επεξήγηση: τείνω προς τα άνω τας χείρας προς ευχήν ή όρκον.
Κοινώς, όταν σηκώνουμε το δεξί χέρι πάνω από το ώμο μας, ΑΝΑΤΕΙΝΟΥΜΕ και όχι….ΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ.

Akritas είπε

Το εννοείς ψέμα;
ακόμα δεν μπορείς να βρεις την διαφορά από το ΑΝΑΤΕΙΝΟΥΜΕ από το ΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ;
 /Η Ενας Πολίτης λέει:
@Χ.Βούλγαρη
Την παρακάτω πηγή την παραθέτω για να την χρησιμοποιήσεις όπου χρειαστεί, όταν κάποιοι σου λένε μπαρούφες περί αρχαιοελληνικών φασιστικών χαιρετισμών και δη λακεδαιμόνιων.
“Καὶ πρῶτα μὲν ἀλλήλους χαίρειν προσεῖπαν, ἔπειτα τὴν δεξιὰν προτείναντος τοῦ Φαρναβάζου ἀντιπρούτεινε καὶ ὁ Ἀγησίλαος. Μετὰ δὲ τοῦτο ἤρξατο λόγου ὁ Φαρνάβαζος…”
Ξενοφῶν, Ἑλληνικά 4.1
Και πρώτα αντάλλαξαν χαιρετισμό, έπειτα, όταν ο Φαρνάβαζος έτεινε το δεξί του χέρι για χειραψία , το αντιπρότεινε και ο Αγησίλαος .Μετά από αυτό άρχισε να μιλάει ο Φαρνάβαζο
 Nk, «ἀλλήλους χαίρειν προσεῖπαν» = είπαν «χαίρε» ο ένας στον άλλον, ή είπαν ο ένας στον άλλον να χαίρει. Όπως, για παράδειγμα, λέμε εμείς σήμερα «γεια σου» και δίνουμε τα χέρια.

Επειδή η ναζικουρούνα nk πουλα και ξάνα το ίδιο παραμύθι ας μας πεί τελικά τι χαιρετισμο δίνει το αγάλμα του Οκταβιανού Αυγούστου της Πρίμα Πόρτα ,,,,επίσης καθώς σε επιδείξη ναζικουτοπονηρίας παρουσιάσε ...το εφίππο αγάλμα του Μάρκου Αυρήλιου που βρίσκονταν στο Campidoglio της Ρώμης το εν λογω αγαλμά ΔΕΝ υψώνει το χέρι συμφώνα με το ναζιστικό χαιρετισμό αλλά  εκτείνει το χέρι το οποίο είναι στο ίδιο ύψος με το σώμα 'όπως φαίνεται και από την φωτογράφια του στο ANCIENT WARFARE Vol VII, τεύχος 6 σελ. 6."Wars of Marcus Aurelius"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου