Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΡΙ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ


 


 




 




 

Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη είπε...
Αν Θες να δεις τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου δώσε του εξουσία.
Η εξουσία σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο πρέπει να ασκείται με βασικό κριτήριο τη δικαιοσύνη. Αυστηρά μεν αλλά πάνω απ' όλα δίκαια.
Αυτή η εικόνα δεν είναι δικαιοσύνη.
Μπορεί κάποιος να πει
"Οι διαταγές".
Μα ποιες διαταγές? Τι είσαι? Υπάκουος δούλος χωρίς προσωπικότητα, χωρίς σκέψη?
Βολεύεσαι-κρύβεσαι πίσω από την εντολή του άλλου?
Δικαιοσύνη είναι να παρακολουθήσεις το παιδί με έναν όσο το δυνατόν πιο νεαρό, εύστροφο και ικανό στην "παραλλαγή" ασφαλίτη(ή "ζευγάρι" άντρας-γυναίκα) που να μην δίνει στόχο μέσα στο πλήθος και να βρεις ποιος το εκμεταλλεύεται. Που είναι το αρμόδιο τμήμα προστασίας ανηλίκων, ηθών κτλ? Όταν τον βρεις και τον πιάσεις μπορεί να γλιστρήσει λίγο καθώς θα τον βάζεις με χειροπέδες στο αμάξι και να πάθει καμιά μελανιά ο άνθρωπος. Συμβαίνουν και μικρά ατυχήματα τι να κάνουμε.
Το εκάστοτε σύστημα ουσιαστικά δεν το νοιάζουν οι άνθρωποι αλλά οι αριθμοί και η φαινομενικά καλή εικόνα.
Τίποτα δεν θα άλλαζε στον κόσμο αν όλοι ήταν 100% υπάκουοι σε όλες τις εντολές. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διατάζει κανέναν.
Η διαταγή του πρώτου μεταξύ ίσων πρέπει να γίνεται αποδεκτή μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν υπάρχει ένας στόχος που ενώνει μια ομάδα ελεύθερων ανθρώπων για την επίτευξη κοινού στόχου που εξυπηρετεί δημοκρατικές και πανανθρώπινες αξίες.
Διότι το ανθρώπινο, ανεξάρτητο, δημοκρατικό και ταυτόχρονα (λίγο) αυστηρό είναι ηθικό άρα δίκαιο. Είναι το μέτρο.
Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως ελεύθερος.
Αν δεν είναι Ελεύθερος και Δίκαιος δεν αξίζει να λέγεται άνθρωπος.
Να μη ξεχνάνε ότι φέρουν και το εθνόσημο που για όποιον φέρει οποιαδήποτε στολή είναι ότι είναι για τον παπά το Ευαγγέλιο.
Δεν κάνει η στολή το όργανο αλλά το όργανο τη στολή και την αξία της και κατά συνέπεια την αξία του Εθνόσημου που άλλοι πριν από σένα το τίμησαν με κάθε τρόπο και του ανέβασαν την αξία του με ήθος, τόλμη,πίστη,επιμονή,ευστροφία και ορισμένοι εξ αυτών με αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου